Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

BAŞKAN SEÇER ÖĞRENCİLERİN TATLI TEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRMEDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kurulan iftar sofralarında üniversite öğrencileriyle ikinci kez bir araya geldi. İftar için

DİSK’TEN BAŞKAN SEÇER’E ZİYARET

BAŞKAN SEÇER, “SENDİKA, EMEK SINIFI İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ” BAŞKAN SEÇER, “ÇALIŞANLARIMIZIN SENDİKALI OLMASINDAN MUTLU OLURUM” DİSK

Mersin’deki Yasa Dışı Bahis Operasyonu

Mersin’de, Galatasaray ile Beşiktaş arasındaki maç sırasında yasa dışı bahis oynadıkları iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı. İl

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz