Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

BÜYÜKŞEHİR, KORONAVİRÜS SÜRECİNDE DAR GELİRLİLERİN YANINDA

HALK KARTLAR’IN NİSAN AYI TUTARLARI 23 GÜN ÖNCEDEN YATIRILDI BÜYÜKŞEHİR, 9 BİN 157 KİŞİNİN HALK KART HESABINA TOPLAM 1 MİLYON 30.4

İLÇELER BÜYÜKŞEHİR’LE VİRÜSLERDEN ARINIYOR

GÖZDEN UZAK AMA GÖNÜLDEN DEĞİL İLÇELERDE 2 BİN 700KAMU KURUMU VE ORTAK ALAN DEZENFEKTE EDİLDİ İLÇELERDE 1,7 TON DEZENFEKTAN KULLANILDI MERSİN KARIŞ

BÜYÜKŞEHİR, KORONAVİRÜS SÜRECİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN DE YANINDA

BÜYÜKŞEHİR, 800 TARIM İŞÇİSİNE ATEŞ ÖLÇÜMÜ VE GENEL SAĞLIK TARAMASI YAPTI BÜYÜKŞEHİR, HEM TARIMSAL ÜRETİMİNSÜREKLİLİĞİ,

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz