Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

BÜYÜKŞEHİR’DEN KURTULUŞ VE KURULUŞ KORULUĞU’NDA BAKIM VE TEMİZLİK ÇALIŞMASI

BÜYÜKŞEHİR, KENT GENELİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı,

TARSUS’TA HEMZEMİN GEÇİDİN YIPRANAN ZEMİNİ BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YENİLENDİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN HEMZEMİN GEÇİTTE ASFALTLAMA ÇALIŞMASI Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus kent merkezinden geçen demiryolu ağı

MESKİ OLAĞAN GENEL KURULU BİRİNCİ BİRLEŞİM TOPLANTISI YAPILDI

SU FATURASINDA VATANDAŞI RAHATLATACAK KADEME DEĞİŞİKLİĞİ SEÇER: “BEN DE İSTİYORUM SU MÜMKÜNSE BEDAVA OLSUN, AMA BİR BEDELİ OLMALI” 73 OTOBÜS

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz