Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

Tarsus’ta uyuşturucu operasyonu

Mersin’in Tarsus ilçesinde 6 kilo 775 gram esrar ile 15 adet uyuşturucu nitelikli hap ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı Mersin’in

Evini silah deposuna çevirmiş

Mersin’in Tarsus ilçesinde bir şahsın evinde yapılan aramada 2 adet pompalı tüfek ile bir adet tabanca ele geçirildi. Mersin’in

Mersin ihracatı, ilk 5 ayda yüzde 4, mayısta yüzde 12 arttı

MERSİN (İHA) – Mersin firmalarının 2019’un ilk 5 ayında gerçekleştirdikleri ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz