Silifke Ceviz Üzümünün Salkımı 5 Kiloya Kadar Çıkıyor

Ana Sayfa » Büyük Manşet » Silifke Ceviz Üzümünün Salkımı 5 Kiloya Kadar Çıkıyor
Paylaş
Tarih : 28 Eylül 2013 - 13:30

silifke-ceviz-uzumunun-salkimi-5-kiloya-kadar-5117114_oSilifke ilçesinde yetiştirilen ve her bir salkımı 2 ile 5 kilo arasında değişen sofralık ceviz üzümüne yöre halkı büyük rağbet gösteriyor.

Göksu Vadisi’nde bulunan Keben, Ortaören, Kargıcak, Senir, İmambekirli, Karakaya, Karahacılı, Senir ve Nuru köylülerinin bahçe kenarlarında ve evlerin damlarında yetiştirilen sofralık ceviz üzümü, özellikte iç pazara sunuluyor. Koz üzümü olarak da bilinen ceviz üzümü, Göksu Vadisi’nde 800 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştirilebiliyor.

Üzüm üretimi ve pazarlamasını yapan Mustafa Göktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, tanelerinin neredeyse ceviz büyüklüğünde olması nedeniyle ceviz üzümü adını aldığını söyledi. Ceviz üzümünün evlerin çatılarında, önlerinde ve bahçelerin kenarlarında talvar diye tabir edilen gölgeliklerde yetiştirildiğini anlatan Göktaş, “Görüntüsü, albenisi ve lezzetiyle ilgi gören bir üzüm çeşidi. Özellikle tatile gelenler bu üzümü gideceklerinde hediyelik olarak alıp götürüyorlar. Üreticiden kilosu 1,5 liraya alınan bu üzüm market, manav ve pazarlarda ise 2 ila 3 lira arasında satılıyor” dedi.

İLÇEDE ÜZÜM ÜRETİMİ

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise yaptığı açıklamada, mikro klima özelliği bulunan Göksu Vadisi köylerinde yetişen bu üzümün bakımının kolay olduğunu kaydetti.

Ceviz üzümünün sert, dayanıklı ve lezzetli olması nedeniyle sofralık olarak yöre halkı tarafından tercih edildiğini ifade eden Can, üretimin yaygın olmamasına karşın vatandaşların bu ürünü evlerinin damında ve bahçe kenarlarında yetiştirdiğini belirtti.

İlçe genelindeki üzüm üretimine de değinin Can, toplam 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretiminin yapılıp yıllık yaklaşık 8 bin 500 ton üzüm hasadının gerçekleştirildiğini söyledi.

Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Can, Haziran ayı sonunda başlayan hasadın Ekim ayına kadar devam ettiğini ifade etti.

Hasadı yapılan sofralık üzümlerin İstanbul, Ankara, Antalya ve Mersin‘den gelen tüccarlara satıldığını anlatan Can, üzüm çeşidinin bol olmasının tüccarları da bu yöreye yönlendirdiğini belirtti.

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

MESKİ, Kepirli’nin içme suyu sorununu bayramdan önce çözecek

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Toroslar ilçesi Kepirli Mahallesinin içme suyu isale hattındaki sorunun çözümü

Fındıkpınarı Futbol Turnuvası için kura çekimi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Köyler Arası Geleneksel Fındıkpınarı Futbol Turnuvası’ için kura çekimleri

Tarsus Gençlik Kampı 1 Temmuz’da açılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gençler ve çocukların doğa ve sporla iç içe zaman geçirmeleri için dizayn edilen ve bungalov evlerin

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz