Silifke Ceviz Üzümünün Salkımı 5 Kiloya Kadar Çıkıyor

Ana Sayfa » Büyük Manşet » Silifke Ceviz Üzümünün Salkımı 5 Kiloya Kadar Çıkıyor
Paylaş
Tarih : 28 Eylül 2013 - 13:30

silifke-ceviz-uzumunun-salkimi-5-kiloya-kadar-5117114_oSilifke ilçesinde yetiştirilen ve her bir salkımı 2 ile 5 kilo arasında değişen sofralık ceviz üzümüne yöre halkı büyük rağbet gösteriyor.

Göksu Vadisi’nde bulunan Keben, Ortaören, Kargıcak, Senir, İmambekirli, Karakaya, Karahacılı, Senir ve Nuru köylülerinin bahçe kenarlarında ve evlerin damlarında yetiştirilen sofralık ceviz üzümü, özellikte iç pazara sunuluyor. Koz üzümü olarak da bilinen ceviz üzümü, Göksu Vadisi’nde 800 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştirilebiliyor.

Üzüm üretimi ve pazarlamasını yapan Mustafa Göktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, tanelerinin neredeyse ceviz büyüklüğünde olması nedeniyle ceviz üzümü adını aldığını söyledi. Ceviz üzümünün evlerin çatılarında, önlerinde ve bahçelerin kenarlarında talvar diye tabir edilen gölgeliklerde yetiştirildiğini anlatan Göktaş, “Görüntüsü, albenisi ve lezzetiyle ilgi gören bir üzüm çeşidi. Özellikle tatile gelenler bu üzümü gideceklerinde hediyelik olarak alıp götürüyorlar. Üreticiden kilosu 1,5 liraya alınan bu üzüm market, manav ve pazarlarda ise 2 ila 3 lira arasında satılıyor” dedi.

İLÇEDE ÜZÜM ÜRETİMİ

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise yaptığı açıklamada, mikro klima özelliği bulunan Göksu Vadisi köylerinde yetişen bu üzümün bakımının kolay olduğunu kaydetti.

Ceviz üzümünün sert, dayanıklı ve lezzetli olması nedeniyle sofralık olarak yöre halkı tarafından tercih edildiğini ifade eden Can, üretimin yaygın olmamasına karşın vatandaşların bu ürünü evlerinin damında ve bahçe kenarlarında yetiştirdiğini belirtti.

İlçe genelindeki üzüm üretimine de değinin Can, toplam 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretiminin yapılıp yıllık yaklaşık 8 bin 500 ton üzüm hasadının gerçekleştirildiğini söyledi.

Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Can, Haziran ayı sonunda başlayan hasadın Ekim ayına kadar devam ettiğini ifade etti.

Hasadı yapılan sofralık üzümlerin İstanbul, Ankara, Antalya ve Mersin‘den gelen tüccarlara satıldığını anlatan Can, üzüm çeşidinin bol olmasının tüccarları da bu yöreye yönlendirdiğini belirtti.

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

BÜYÜKŞEHİR’DEN KURTULUŞ VE KURULUŞ KORULUĞU’NDA BAKIM VE TEMİZLİK ÇALIŞMASI

BÜYÜKŞEHİR, KENT GENELİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı,

TARSUS’TA HEMZEMİN GEÇİDİN YIPRANAN ZEMİNİ BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YENİLENDİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN HEMZEMİN GEÇİTTE ASFALTLAMA ÇALIŞMASI Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus kent merkezinden geçen demiryolu ağı

MESKİ OLAĞAN GENEL KURULU BİRİNCİ BİRLEŞİM TOPLANTISI YAPILDI

SU FATURASINDA VATANDAŞI RAHATLATACAK KADEME DEĞİŞİKLİĞİ SEÇER: “BEN DE İSTİYORUM SU MÜMKÜNSE BEDAVA OLSUN, AMA BİR BEDELİ OLMALI” 73 OTOBÜS

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz