Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

Yaralı Yavru Yaban Keçisi

Silifke İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince; Kocaoluk Mahallesi Gökler deresi mevkiinde Jandarma ekiplerince icra edilen devriye faaliyeti

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN HEM VATANDAŞA HEM ESNAFA DESTEK: HALK KART!

MERSİN’İN YÜZÜ HALKIN KARTIYLA GÜLÜYOR 15 AYDA HALK KART SAYESİNDE ESNAFIN KASASINA 15 MİLYON GİRDİ ESNAF HALK KART’I ANLATTI:

KAŞLI GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİ SALI GÜNLERİ ZİYARETE KAPANACAK

BÜYÜKŞEHİR, CAN DOSTLARIN BAKIMINI İHMAL ETMİYOR Yabani hayvanlardan sokakta yaşayan canlara kadar tüm hayvan dostlarımıza sahip çıkan

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz