Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Ana Sayfa » Mersin Haberleri » Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
Paylaş
Tarih : 23 Eylül 2013 - 12:23

pekmez_kazanMersin‘in Gülnar ilçesinin meşhur pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı.

Yörede yeşeyen Toka ailesinden Fatma Toka, pekmez yapım aşamalarını anlattı. Toka, “Pekmez yapımı için sabah saatlerinde üzüm bağlarına gidilir. Toplanan üzümlerin çürükleri ayıklanır, keselere boşaltılır (eskiden bu iş için özel yapılan yerler vardı) içerisine temiz toprak dökülür (Üzümün tortularının toprakla beraber dibine çökmesi için), çiğnenen üzüm, çökertme kazanında kaynatılır, kaynama sonucu içine atılan toprak ve üzümün tortuları taşarak üzüm şırasından ayrılır, bu şıra bir kazana alınarak durulması sağlanır, durulan şerbet en son aşama olan kaynama kazanına alınır. Burada pekmez oluncaya kadar savrularak kıvama getirilinceye kadar kaynatılır. Meşhur Gülnar pekmezi hazır olur.” dedi. Böylece, Gülnar ilçesinin geçim kaynağı olan üzüm ve pekmez, satılmak üzere hazır vaziyete gelmiştir.

 

 

Haberler.com

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

Teknolojiyi İyi Kullananlar Dünyanın En Zengin Ülkeleri Haline Geldi
Teknolojiyi İyi Kullananlar Dünyanın En Zengin Ülkeleri Haline Geldi

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, teknolojiyi iyi kullananların dünyanın en zengin ülkeleri haline geldiğini belirtti. Kalkınma Bakanlığı

İŞTE YENİ İNTERNET YASASI!..
İŞTE YENİ İNTERNET YASASI!..

HÜkÜmet, internet suçlarıyla ilgili yeni bir dÜzenlemeyi TBMMye gönderdi. Kanun değişikliğiyle, elektronik ortamda işlenen belirli suçların

YASADIŞI KENEVİR EKİMİ

MERSİN İL JANDARMA KOMUTANLIĞI EKİPLERİNCE; UYUŞTURUCU MADDE ELDE ETMEK AMACIYLA YASADIŞI KENEVİR EKİMİNE YÖNELİK OPERASYON Jandarma

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz